..pEmInAt la PlaK...

Sunday, April 17, 2011

bersabarlah....

Assalamualaikum....


ape khabar sahabat2 sekalian....sebenarnye aku xnak update blog ni sampai aku habis exam final aku..tapi ade sesuatu yg aku rase perlu untuk aku kongsi ngan korang...kalo korang nak tau, bace la sampai habis...aku ni bukan la seorang yang tahu nak beri nasihat atau ceramah atau sebagainya...


tengah hari tadi mase aku sibuk menyediakan diri untuk paper esok, aku dapat sebuah mesej (sebuah ke??aku pn xtau..)..dari sorang sahabat baik aku mase skola dulu..(aku ni ramai kawan...)bkn nk kate la...tapi bile bce mesej die rase sedih pun ade..kesian la kat die...sebagai sahabat baik aku ade bagi sikit nasihat kat die..dalam dunia ni,bukan semua orang yang suka kat kite..sedangkan Rasulullah sendiri menghadapi cacian daripada masyarakat yang tidak menerima ajaran Islam yang dibawakan..inikan lagi kite yang x sempurna...


masuk pada cerita utama...sahabat aku ni tibe2 tanye kat aku camni :


sahabat : Amin,aku nak tanye...ko ni berkawan dengan aku sebab aku sendiri ke atau sebab aku ni banyak barang dan duit??  


aku agak terkejut jugak sebab memang selama ni aku sangat menjaga hubungan kami..memang selalu jugak bergaduh tapi sekejap je..lepas tu kami baik lagi...tapi soalan die memang buat aku terkejut manusia laa...aku pun terfikir,benar ke aku ikhlas berkawan??tapi aku xpernah pun mengharap apa2 balasan dari die semasa kami bersahabat...jadi aku pun jawab :


aku : kenapa tanye camtu??aku xpernah pikir pasal duit pn...aku ni jenis yang agak memilih kawan..kalo aku berkawan tu maknenye aku ikhlas...


aku pun terfikir sejenak..sahabat aku ni sedih ke sebab aku dah lame x menghubungi die??aku pun tanye,


aku : ko terasa ke aku dah lme x contact ko??


sahabat : aku saje je tnye..kwn2 aku kt U_ _ ni ade yg suke cakap belakang2 kat aku..bile ade masalah atau 
aku bawa makanan je datang cari...lepas tu cakap belakang...bile ditanya cakap xde pape..bukan aku xtau diorang tengah cakap pasal aku...


aku : owh..mcm tu ke??xpe la..sabar je laa..bukan semua org suke kat kite...memang ramai org suka ambil kesempatan kat kite..tapi ingatlah..selalu ada sahabat yang betul2 ikhlas bersahabat dengan kite..itulah sahabat sejati...


perbualan seterusnya tidak dapat ditulis sebab rahsia pihak kerajaan..huhuhu..ape2 hal pun..buat sahabat aku yang sorang ni..aku minta maaf kat ko sebab dah lama xberhubung...aku terlalai dengan kesibukan duniawi..lepas ni aku janji akan lebih kerap menghubungi anda sebab lepas ni aku xterikat dengan apa2 lagi..boleh la kite luangkan masa bersama ye...aku sangat menghargai persahabatan kite...friends forever yup...


http://orkutluv.com/  graphic comments-Best Friends Images 



tapi aku tersedar dari perbualan kami...memang ramai kat dunia ni yang berkawan dengan kite sewaktu kite senang,tapi xramai yang berkawan dengan kite sewaktu kite sama2 susah & senang...aku pun dah banyak melalui kejadian macam ni..kat UPSI ni pun ade yg perangai macam tu..bukan aku nak burukkan orang..tapi sekadar berkongsi dengan sahabat2 semua supaya jangan jadi orang macam tu...baru2 ni aku pun agak terasa dengan seorang kawan aku ni...bile susah datang cari kite..cerita masalah kat kite...bile masalah die dah selesai,pandang kite pun xnk...kite ajak makan same2 pun xnk...dok berkepit dengan ehem2 je..lagi satu yang paling aku xpuas hati...kite ni konon la nak datang bilik die menziarah rakan kan..kite datang la bilik die,bukan nye nak mintak die sediakan air ke ape..saje datang bertanya khabar sebab die pun dah xselalu bersama...tapi die...cakap dengan kite pun x...dok bergayut ( bercakap di telefon ) dengan ehem2...bukan terjadi kat aku je, sahabat2 aku yg lain pun mengalami perkara yang sama...ingat2 la yang awak tu belum ada ikatan yang sah lagi...tapi kite xnk jaga tepi kain orang kan..ade jugak beri nasihat kat die tapi xde pun perubahan....(aku ni xnk bercinta sebab xnk la jadi camni..hubungan dengan sahabat sangat berharga..)
p/s : ade jugak niat nk berkapel..tapi mendapat nasihat utk fokus kepada study dulu...


aku berharap yang sahabat2 masih menjaga hubungan dengan sahabat2 lain ye...jiga ada perkara yang aku atau sahabat2 lain buat tapi sahabat2 rasa tidak selesa, rajin2 kan diri menegur ye..tapi tegurlah dengan cara yang baik..jangan pulak tibe2 nak marah..nanti boleh jadi gaduh..terpulang die nak terima ke x..janji kite dah jalankan tanggungjawab sebagai sahabat untuk menegur....ingatlah...baju yang kotor mudah dicuci, hati yang bersih sukar dicari..jadilah sahabat yang sejati..






hopefully xde orang yang benci kat aku...kalau ade tegurlah aku supaya aku boleh berubah..bukankah memberi peluang kepada orang untuk berubah menjadi lebih baik tu lebih baik daripada kite mengumpat??berdosa tau....


baiklah sahabat2..sampai sini lah kalam aku untuk kali ni..harap berguna untuk kalian ye...renug2kan dan selamat beramal...



Assalamualaikum....

2 comments:

Anonymous said...

salam..huhuhu..so..pasnie amin jaga la sahabat2 amin ye..betul la kata amin tu..sahabat nak begelak sakan banyak je..tapi sahabat nak bsediy ngan kite tak de pown.yg wat kite terasa tu adalah even perkara kecik pown kan..n sekarang masih mencari sahabat yg betul2 tak wat su terasa macam yg su rasa skrg...:)wish for me ya....

yang benar said...

btol la su..thanx yer..hope su dpt jmpe sahabat sejati..huhu...