..pEmInAt la PlaK...

Saturday, April 30, 2011

cuti....cuti..semua pun cuti....

Assalamualaikum....


ape khabar sume??
aku baru je sihat kembali ni...huhu..agak seksa jugak bile kene demam mase exam ni..nasib baik boleh je jawab soalan walaupun xtau betol ke x...ehehe...


lepas ni aku akan berehat agak lama jugak la dari berblogging ni....sebab kat rumah xde internet...so,rasenye kalau dapat la nk update aku akan cube update....tapi xleh janji la kan...papehal pun,aku rase lega sangat sebab dah habis final exam utk sem 2 ni..hope dapat lagi score dari sem lepas...InsyaAllah...
esok pun aku dah nak balik ke rumah...seawal jam 9.30 pg aku akan bertolak dari sini..biaselah,bas lompat2..kene tukar2 bas sebab xde bas direct dari sini ke rumah aku..kalau ade memang senang hati je aku nak balik..hmmm....sebut pasal rumah..rindu giler kat rumah especially kat family aku..huhu...
tunggu ye..esok aku sampai..best giler dapat balik rumah..seronoknye..xde yang dapat gembirakan aku seperti ni..huhuhu...mak,ayah,akak2,abang2 n adik...huhuhu..hepinye aku..
so,jumpe lagi lepas aku habis cuti....semua benda pun cuti..cuti is da best...hahaha


Assalamualaikum...














Thursday, April 28, 2011

Finally...one more!!!!

Assalamualaikum....


final exam..hmm..susah kot...

baru je balik dari medan exam...tadi paper pembangunan sahsiah, slah satu subjek universiti...hmm..setakat tadi, ok la kot..xde masalah sangat..kalau satu ke due soalan xdpt nak jawab tu kira biase dah...cume banyak jugak yang xpasti...bile kertas soalan objektif, macam biase lee...xkan x paham2 lagi kot..ehehehe...
lepas ni tinggal lagi satu je paper untuk aku merdeka..haha..balik2..sekarang ni aku pikir nak balik je..thanx 2 all frenz yg tlg aku decide cmne nak balik..aku da wat keputusan..aku akan balik naik bas..ehehehe...


sebelum ni aku pun da pernah naik bas..lagi satu masalah nak letak barang kat mne pn selesai...aku tumpangkan barang tu kat kedai depan kolej..kene bayar tapi ok la daripada aku kene bawak balik barang yang bertimbun tu naik bas kan?? hmmm...ape lagi ek??sume masalah pun dah nak selesai, cume satu paper tu yang agak merisaukan aku..walaupun paper objektif, tapi soalan2 die pasti akan membunuh aku..sempat ke aku nak studi sampai habis ni??sempat kot kalau aku xde nak berblogging ni kan??nak blogging ade mase, nak studi xde plak kan??ehehe...


kpd yg ambik paper same ngan aku, good luck la ye...

ok sahabat2..aku rase aku patut teruskan studi laa..studi muvie ape yg ade kat laptop aku ni..hahaha..gurau je..nak studi dasar dan falsafah pulak..keh3...


jumpe lagi ye..
Assalamualaikum....

Tuesday, April 26, 2011

ape keputusannye??

Assalamualaikum.....


hari ni aku nak tnye korang....
camne aku nak blek??huhuhu...
maksud aku, patut aku blek nek bas ke nek train??
kat sini aku nak bagi camne kalau aku naek bas ataupun train...


kalau aku naek bas :
perjalanan dari tanjung malim ( depan kolej aku)
ke batu pahat...lepas tu aku kene tukar bas dari batu pahat ke
johor bahru...lepas tu dari johor bahru ke kota tinggi...
bas last aku ambik dari kota tinggi ke simpang tenggaroh (rumah aku)...
kos untuk perjalanan ni ialah :
Tanjung Malim - Batu Pahat = RM28.50
Batu Pahat - Johor Bahru = RM11.50
Johor Bahru - Kota Tinggi = RM5.00
Kota Tinggi - Rumah aku = RM5.00
jumlah = RM50


bas SKS dari TM


kalau aku naek train :
dari kolej ni nak kene pergi ke stesen KTM
ambik train ke JB...pastu tros ke Kota Tinggi and ke rumah aku...
tapi bile kat JB aku kene gerak ke Larkin dulu sebab stesen tern JB kat tempat lain...
tapi aku xpernah lagi naek train...kosnye :
TM - JB = RM38.00
JB - KT = RM5.00.00
KT - rumah aku = RM5.00
 jumlah = RM48.00


kalau naek train..yg ni kot...




agak2 mane lagi sesuai??barang aku ni agak banyak nak kene bawak balik....
xdapat lagi decide nak nek ape...pening kepala la pikir..exam pun xhabis lagi laaa....
hmmm...saje je tanye pendapat korang..hehehe...


ok la...2 je kot...
Assalamualaikum....

Monday, April 25, 2011

balik kampung...masalah lagi....

Assalamualaikum...


haa..malam ni aku rase bosan sangat...tadi baru lepas kol mak aku...
hmm...rase sedih sikit la..bukan ade masalah ape sgt pun..cume mak aku xdapat ambik aku untuk cuti kali ni...
sebab ape pulak??sebelum ni balik sendiri ok je..
hish,tu laa..cube la pikir sikit..kan cuti 4 bulan...mane nak letak barang yang berlambak2 tu??kalau nak angkut semua naik bas pun boleh mendap bas tu tau tak??
ye x ye jugak ek..xterfikir pulak...ehehe...


ape aku merepek ni...cakap sorang2 pulak...ape daa....
haha..sebenarnye aku nak citer tu je..alangkah baiknye kalau aku hantar barang2 aku tu awal2 ke rumah...xde la masalah nak pikir camne nak bawak barang tu balik...tu la..penyakit di cari sendiri...
tapi aku ni sibuk berprogram sangat sampai masa untuk diri sendiri pun xde..last2 diri sendiri jugak yang merana...hmmm...


masalah sendiri pun kene pikir..masalah orang pun aku dok sibuk nak pikir jugak...hahaha..last2 sendiri yang tension...tapi aku hepi jugak dapat tolong orang kann..aku ni bukanlah kaunselor ke ape...tapi aku suke dengar sahabat2 aku bercerite tentang masalah diorang...kalau bleh tolong aku tolong laa...bukan senang nak dapat kepercayaan orang kan??tapi,agak2 ade ke orang yang boleh dengar masalah aku selain mak aku??hnmmm..belum jumpe lagi kot...kalau ade, aku terus je masuk meminang..hehe..kalau perempuan laa..xkan lelaki pulak...


tapi ape2 hal pun..i can't wait to be at home...its been a long time since i back...i think its about 2 months..hmmm...eh,ape aku cakap omputih plak ni..ingat macam kat oversea ke...hehehe..saje2 nak feel jaoh dari family...balik kampung......
JOHOR!!!!! tunggu aku ye...5 hari je lagi...hehehe....









ok laa...aku ni saje je nak buat entry baru...agak kebosanan pulak..lagipun aku nak tunggu sampai subuh sebab kalau aku tido sekarang,mesti terlajak nanti..payah pulak...ok...


Assalamualaikum....

Budi + Bahasa = ????

Assalamualaikum....

budi bahasa budaya kita....
slogan ni hanya sekadar slogan je kot...korang nak tau kenapa aku cakap camtu??
hmmmm.....

sebenarnye ade terasa agak kecewa jugak dengan sesetengah orang...nak dijadikan cerita..
bru tadi berlaku satu perkara yang mengecewakan aku....jam 8.30 malam...lapar pulak rasenye mase tu..so aku send message kat seorang sahabat aku sopie...so.kami pun pergi makan kat Zee TomYam( kedai makan dekat dengan kolej)...nak pi jauh2 xde kenderaan pulak...tengah jalan aku jumpe seorang mak cik...aku pun senyum la kat mak cik tu...tegur die..tapi tau x ape reaksi die?? buat cam aku xwujud je kat situ..jangankan tegur balik, senyum pun x...agak2 ape yang korang akan buat bile korang berada kat tempat aku??hmmm..rase sakit hati tu ade tapi bile pikir2 balik…xgune jugak aku nak bising2 kan..tapi saje je nak bagi tau sahabat2 supaya amalkan nilai2 murni supaya xde orang yang sakit hati dengan kite…

lagi satu kisah ni bukan berlaku kat aku sorang je..ramai sahabat2 aku yang pernah melalui kisah yang sama macam aku…kalau xsilap aku dalam bulan lepas je benda ni berlaku..aku nak cepat mase tu..kuliah aku pukul 9 pagi..aku yang terlambat bangun bergegas nak ke kuliah..oleh sebab aku xde kenderaan sendiri, aku terpaksa naik bas yang memang disediakan untuk mahasiwa2 UPSI…aku tengok jam dah pukul 8.45 pagi..agak2 sempat kot nak sampai..aku ni jenis yang xsuke masuk kelas lambat..segan sangat nak masuk bile semua orang tengok kite…berbalik citer tadi, tunggu punye tunggu, sampai jugak satu bas kat depan mata aku…jam dah menunjukkan pukul 8.50 pagi…nampak macam nak langgar je budak perempuan kat depan aku..punyelah laju pak cik bas tu bawak…dalam hati aku cakap “alamak, bas pak cik ni pulak..” korang mesti pelik sebab ape aku cakap macam tu…sebenarnye, aku dapat cerita dari sahabat2 aku yang pak cik ni bawak bas secara berbahaya…tapi aku xde pilihan lain ataupun aku akan datang lambat ke kuliah…so,naik je lah..lagipun xramai orang mase tu..kesian pulak kat pak cik tu kalau xde orang nak naik…perjalanan 5 minit ke kampus macam naik roller coaster pulak..aku banyak2 mengucap dalam bas tu..akhirnya sampai jugak ke kampus dalam keadaan agak selamat..sebelum turun dari bas aku sempat ucap terima kasih kat pak cik tu..dah jadi kebiasaan untuk aku ucap terima kasih kat pemandu bas…aku pun cakap kat pak cik tu “terima kasih pak cik..” sambil tersenyum…tapi pak cik tu jangankan jawap “sama-sama…” senyum pun tak…nak aje aku cakap kat pak cik tu “budi bahasa budaya kita” oleh sebab aku nak cepat n pikirkan yang benda tu xsesuai, aku biarkan je la…malas nak piker banyak2…sekarang ni aku xnampak lagi pak cik tu bawak bas..mungkin ade dapat complaint dari student2 kot…xpe la..tapi kalau korang dengar cerita aku kan..semua watak yang aku jumpe adalah dari golongan warga emas…hmmm…kalau tengok kat tv, budak2 muda pulak…tapi aku xjumpe pulak budak2 muda yang sombong kat sini..agak2nye iklan tu betul ke tak??
lagi satu, kalau kite dah xmampu sngat nak bercakap..senyum kan elok...orang pun senang hati je tgok kan....

tengok pac cik ni..senyum  je kan...


Ok la..rsenye tu je kot..sebagai orang Islam..haruslah berlaku baik dan hormat dengan orang lain…kalau kite amalkan budaya yang baik, InsyaAllah dapat menarik orang yang bukan Islam untuk terima ajaran Islam..ok…


Yang kurik itu kundi,
Yang merah itu saga,
Yang baik itu budi,
Yang indah itu bahasa…..

Sekian,
Asslaamualaikum…..

Sunday, April 24, 2011

patut ke??

Assalamualaikum....


agak2 ape yg aku nak citer ye??
hmmm..kali ni sesi luahkan perasaan la pulak..
bukan ape, cume rase xberapa setuju dengan perangai seseorang...
walaupun benda ni xberlaku kat aku, tapi berlaku kat seorang sahabat baik aku...
aku pun ikut terkesan sekali bile sahabat baik aku ni mengadu kat aku...syahdu je bile dengar die citer..
walaupun sekarang ni kami jauh dari segi jarak, tapi hubungan kami masih lagi erat macam dulu...


berbalik pada cerita tadi...korang ingat x yang aku pernah citer pasal sahabat aku yg sorang ni...
kalau xingat, bace balik entry aku tajuk "bersabarlah"....ok...


dah bace??ok..aku terus sambung je la ye...tadi aku dapat mesej lagi dari sahabat aku sorang tu...
nampak gaye die dah tahu ape sebab kawan die buat macam tu kat die...rupenye memang kawan die xsuke kat die..tapi aku xtau ape dosa yang sahabat aku buat sampai kene macam tu sekali...mungkin ade orang yg xselesa ke ape aku xtau..tapi aku usha blog kawan kepada sahabat aku tu...memang agak xpatut jugak la bile die kutuk sahabat aku..siap maki2 bagai..rase macam nak bagi 5P je kat die..tau x ape 5P tu??
haa...penampar,penerajang,penyepak,pembasuhan dan pikir la sendiri...hehehe...
kalau setakat kutuk secara berhemah tu boleh la consider lagi..bi siap b*** , a*j**g keluar...rase xpatut kot...awak tu siapa nak menyamakan orang dengan binatang??ingatlah Allah...kutuk la secara berhemah macam aku ni..hehehe...kutuk pun dah xbagus lagikan nak maki2 orang bagai...macamlah bagus sangat..aku ni pun bukanlah bagus sangat, sekadar nak mengingatkan sahabat2 supaya janganlah selalu sangat maki orang...xbaik tau...lagi satu kalau korang bace blog die, ape dosa sangat ke sahabat aku tu sampai die nak maki..halnye sangat la kecik kalau nak diikutkan...mungkin ade masalah mental kot...lagipun kalau dah rase xpuas hati tu, ape salahnye cakap baik2 dengan sahabat aku tu...boleh je selesai masalah...ini tidak..boleh die maki2 dalam blog yg xprivate..so sahabat aku ni dapat tau..kantoi bermaruah la sangat...hahaha...


so,aku pun sebagai sahabat yang baik, bagi nasihat sikit kat sahabat aku tu...ni ape yg aku cakap...
"A_ _ _, aku xberada kat tempat kau, so aku pun xtau macam mane situasi kau sekarang ni, kite pun xberada kat tempat mamat tu, so kite xtau ape yang ade dalam hati die..elok kalau kau sendiri pergi kat die, mintak maaf baik2 kalau kau ade buat salah kat die..at least biar die sendiri sedar ape yang die buat tu xbetol..dalam mase yang same kau dapat bagi sentapan kat die..hehe..."


so..aku nak ingatkan la kat sahabat2 semua..kalau kite ade masalah dengan sape2..pergi dekat die, cakap baik2..elok2...tangan di dada, mata ke atas..hehe..yg gaya sentap tu xpayah la buat kot..gurau2 je..cume kalau kite bincang baik2 masalah kite tu, InsyaAllah akan selesai dengan xde pertumpahan darah...semua rase aman je..no heart feeling la senang citer...senang citer kalau xmampu jugak nak berbudi bicara dengan die, buat macam xde masalah je..just enjoy macam aku...tapi dalam masa yang sama, mohon pada Allah supaya beri kite kekuatan untuk mengahadap sahabat kite supaya masalah tu dapat diselesaikan...


bagi yang ade masalah tu, mari dengarkan lagu ni..




ni lagi satu aku nak ingatkan kat sahabat2..ade muke kite cuci, ade mulut kita jaga, ade otak..ha lu pukir la sendiri...huhuhu...


ok la..tu je kot..jadi, renung2kn dan selamat beramal....
Assalamualaikum...

Saturday, April 23, 2011

Tika Itu...

Assalamualaikum....


akhirnya berakhirlah sudah exam final yang digeruni saat aku berada di sem 2..
eh..jap3..blom habis lagi sebenarnye, cume subjek pembunuh 2 da xjumpe lagi..agaknye da kene tangkap dengan pengawas exam kot..haha..gurau je..ape yg aku nk cakap kat sini, "killer subject" yg aku dok risau beberapa minggu ni dah melabuhkan tirai....sekarang tinggal 2 lagi paper yg perlu aku ambik minggu depan..lepas tu...MERDEKA!!!!!!


ok..lepas habis exam nak wat pe ek??xkan dok rumah je kot...mesti kene ade plan jugak..hmmm..kalau dulu, waktu cuti je aku memang xkan lepaskan peluang nak melawat sekolah aku...almaklumlah sekolah tercinta..oh ye, baru dapat berita semalam yang sekolah aku (Sekolah Menengah Sains Johor) telah dinobatkan sebagai sekolah kluster cemerlang..dalam hati ade jugak rase jeles sebab mase aku belajar kat sekolah tu xde pulak dapat...punyelah tunggu 5 tahun..tup2 baru 2 tahun aku tinggalkan sekolah tu dapat pulak..tapi ape2 pun aku sangat bangga dengan pencapaian yang ada sekarang...tapi tu sekolah menengah...xpernah aku citer pasal sekolah rendah kan??sebenarnye kalau nak diikutkan, lagi banyak kenangan manis aku kat sekolah rendah berbanding mase aku kat sekolah menengah..


nak tau x??kalau xnak tau xpe..aku nak citer jugak..hahaha..dengaq la aku bebel ye...
ok..aku ingat aku start bersekolah mase pra sekolah..aku xikut tadika macam sesetengah budak2 kecik yg lain..kat sekolah ni ade sistem pra sekolah dan aku percaya ade sekolah yang mengamalkan sistem ni..
waktu ku sekolah dulu..xpernah aku rase tension disebabkan belajar, aku sentiasa tenang je dalam kelas..cikgu aku kate yg aku ni pendiam, tapi bagi aku, aku ni sangat hyperactive..mungkin dalam kelas aku diam je kot..xkn la dalam kelas nak terkinja2 kot..mampus kene pang ngan cikgu pulak..hehehe...
masuk je darjah satu, aku start compete dengan budak2 pandai..mak aku yang suruh...kalo xmemang aku xkan belajar kot..mesti xjadi aku macam sekarang ni..macam tu jugak sampai aku darjah enam..aku sentiasa bersaing dengan kawan2 aku dalam ujian..macam bosan kan life aku..tapi tu yg korang silap..sebenarnye aku ni bukan budak yang rajin studi..slalu stido(studi smbil tido..camne tu??) je..emm...bile dalam kelas je waktu aku study..bile kat luar sentiasa main..pernah dulu aku main2 dalam kelas math...selalu aku main2 cikgu math aku xmarah sebab aku slalu je dapat jawab soalan yg die bagi,..tapi mase tu pulak ntah macam mane die boleh tetibe marah aku..sebabkan markah ujian aku untuk subjek math rendah, 2 das sebatan aku kene..dalam hati memang dah maki2 jugak..xkn la sebab markah je nak marah aku...tapi dalam hati aku dah berjanji yang ujian lepas ni memang aku akan apat highest mark..sekali betul pulak yg aku dapat highest mark...setiap ujian aku sentiasa dapat highest untk subjek math..(xla setiap ujian tapi banyak kali la)...punyelah bangge aku mase tu..tapi aku xpernah simpan dendam kat cikgu aku tu..cikgu Wan, sebab cikgu lah aku minat math n sekarang ambik subjek math kat UPSI ni..huhu..


aku ade simpan gambar aku mase kat skolah rendah..kalo aku tengok budak2 sekolah rendah kecik2 comel2..rupenye aku dulu pun tergolong dalam kategori tu rupenye...huhu..


ni mase aku darjah 5..


rasenye 2 je kot aku patut citer..kalo ade lagi citer menarik, aku post lagi ye..sebelum tu aku nak korg dengar satu lagu..



sebanarnye nak korg denga lagu ni...

Assalamualaikum...

Sunday, April 17, 2011

bersabarlah....

Assalamualaikum....


ape khabar sahabat2 sekalian....sebenarnye aku xnak update blog ni sampai aku habis exam final aku..tapi ade sesuatu yg aku rase perlu untuk aku kongsi ngan korang...kalo korang nak tau, bace la sampai habis...aku ni bukan la seorang yang tahu nak beri nasihat atau ceramah atau sebagainya...


tengah hari tadi mase aku sibuk menyediakan diri untuk paper esok, aku dapat sebuah mesej (sebuah ke??aku pn xtau..)..dari sorang sahabat baik aku mase skola dulu..(aku ni ramai kawan...)bkn nk kate la...tapi bile bce mesej die rase sedih pun ade..kesian la kat die...sebagai sahabat baik aku ade bagi sikit nasihat kat die..dalam dunia ni,bukan semua orang yang suka kat kite..sedangkan Rasulullah sendiri menghadapi cacian daripada masyarakat yang tidak menerima ajaran Islam yang dibawakan..inikan lagi kite yang x sempurna...


masuk pada cerita utama...sahabat aku ni tibe2 tanye kat aku camni :


sahabat : Amin,aku nak tanye...ko ni berkawan dengan aku sebab aku sendiri ke atau sebab aku ni banyak barang dan duit??  


aku agak terkejut jugak sebab memang selama ni aku sangat menjaga hubungan kami..memang selalu jugak bergaduh tapi sekejap je..lepas tu kami baik lagi...tapi soalan die memang buat aku terkejut manusia laa...aku pun terfikir,benar ke aku ikhlas berkawan??tapi aku xpernah pun mengharap apa2 balasan dari die semasa kami bersahabat...jadi aku pun jawab :


aku : kenapa tanye camtu??aku xpernah pikir pasal duit pn...aku ni jenis yang agak memilih kawan..kalo aku berkawan tu maknenye aku ikhlas...


aku pun terfikir sejenak..sahabat aku ni sedih ke sebab aku dah lame x menghubungi die??aku pun tanye,


aku : ko terasa ke aku dah lme x contact ko??


sahabat : aku saje je tnye..kwn2 aku kt U_ _ ni ade yg suke cakap belakang2 kat aku..bile ade masalah atau 
aku bawa makanan je datang cari...lepas tu cakap belakang...bile ditanya cakap xde pape..bukan aku xtau diorang tengah cakap pasal aku...


aku : owh..mcm tu ke??xpe la..sabar je laa..bukan semua org suke kat kite...memang ramai org suka ambil kesempatan kat kite..tapi ingatlah..selalu ada sahabat yang betul2 ikhlas bersahabat dengan kite..itulah sahabat sejati...


perbualan seterusnya tidak dapat ditulis sebab rahsia pihak kerajaan..huhuhu..ape2 hal pun..buat sahabat aku yang sorang ni..aku minta maaf kat ko sebab dah lama xberhubung...aku terlalai dengan kesibukan duniawi..lepas ni aku janji akan lebih kerap menghubungi anda sebab lepas ni aku xterikat dengan apa2 lagi..boleh la kite luangkan masa bersama ye...aku sangat menghargai persahabatan kite...friends forever yup...


http://orkutluv.com/  graphic comments-Best Friends Images 



tapi aku tersedar dari perbualan kami...memang ramai kat dunia ni yang berkawan dengan kite sewaktu kite senang,tapi xramai yang berkawan dengan kite sewaktu kite sama2 susah & senang...aku pun dah banyak melalui kejadian macam ni..kat UPSI ni pun ade yg perangai macam tu..bukan aku nak burukkan orang..tapi sekadar berkongsi dengan sahabat2 semua supaya jangan jadi orang macam tu...baru2 ni aku pun agak terasa dengan seorang kawan aku ni...bile susah datang cari kite..cerita masalah kat kite...bile masalah die dah selesai,pandang kite pun xnk...kite ajak makan same2 pun xnk...dok berkepit dengan ehem2 je..lagi satu yang paling aku xpuas hati...kite ni konon la nak datang bilik die menziarah rakan kan..kite datang la bilik die,bukan nye nak mintak die sediakan air ke ape..saje datang bertanya khabar sebab die pun dah xselalu bersama...tapi die...cakap dengan kite pun x...dok bergayut ( bercakap di telefon ) dengan ehem2...bukan terjadi kat aku je, sahabat2 aku yg lain pun mengalami perkara yang sama...ingat2 la yang awak tu belum ada ikatan yang sah lagi...tapi kite xnk jaga tepi kain orang kan..ade jugak beri nasihat kat die tapi xde pun perubahan....(aku ni xnk bercinta sebab xnk la jadi camni..hubungan dengan sahabat sangat berharga..)
p/s : ade jugak niat nk berkapel..tapi mendapat nasihat utk fokus kepada study dulu...


aku berharap yang sahabat2 masih menjaga hubungan dengan sahabat2 lain ye...jiga ada perkara yang aku atau sahabat2 lain buat tapi sahabat2 rasa tidak selesa, rajin2 kan diri menegur ye..tapi tegurlah dengan cara yang baik..jangan pulak tibe2 nak marah..nanti boleh jadi gaduh..terpulang die nak terima ke x..janji kite dah jalankan tanggungjawab sebagai sahabat untuk menegur....ingatlah...baju yang kotor mudah dicuci, hati yang bersih sukar dicari..jadilah sahabat yang sejati..






hopefully xde orang yang benci kat aku...kalau ade tegurlah aku supaya aku boleh berubah..bukankah memberi peluang kepada orang untuk berubah menjadi lebih baik tu lebih baik daripada kite mengumpat??berdosa tau....


baiklah sahabat2..sampai sini lah kalam aku untuk kali ni..harap berguna untuk kalian ye...renug2kan dan selamat beramal...



Assalamualaikum....

Thursday, April 14, 2011

cerita hati...

Assalamualaikum.....


demam da datang lagi sekali...kalo dulu sempat recover bile demam tu datang..tapi sekarang xsempat recover la pulak....xtau la pulak bile keje dah banyak sangat sampai xsempat aku nk recover...ape yg aku merepek ni??


sebenarnye aku bukan demam selesema ke demam panas ke ape..cume demam menghadapi exam je...


mak aku : exam je??ko biar betol amin...sem 2 kot..da la sem 1 hancuss..so sem 2 ni kene la bersungguh-sungguh..jgn dok fb je..blog pn kene stop jugak sementara....jgn join program byk sgt...
aku : bile pulak mak aku tau aku bergiat berblogging ni??aku xpernah bagitau pn..


dialog di atas hanyalah rekaan semata-mata..bukan yg sebenarnye..aku rase mak aku akan cakap cmtu bile tau ape yg aku buat kt sini..hehe..jgn marah mak...org baru lepas study td..ni nk cerna ape yg org study td...hehe..yela mak..org akan study btol2..tapi doakan kejayaan org ye...


ok2..sekarang ni korang da tau kan demam yang melanda student2 di UPSI...start hari sabtu ni aku akan mula exam...lagi 2 hari je..banyak lagi xcover ni..risau pulak...tadi baru je selesai revise balik 3 topik utk subjek discrete math..hmm...penat la pulak bile study last2 minit ni..tapi care ni la yg paling berkesan utk aku..kalo aku study awal2 mmg akan lupe balik..so,kene la study last minit pulak..huhu..korg jgn ikut aku pulak..aku ni pelik sikit kot kalo bab2 study ni...huhu...


ok la..kesempatan berblogging ni aku sebenarnye nak ucapkan good luck utk semua pelajar2 UPSI utk peperiksaan akhir nanti..semoga berjaya mendapat keputusn yang memberangsangkan dalam semua subjek yg anda ambil..jangan cepat putus asa bila xdpt jawab soalan..bertenang sampai anda rase boleh teruskan...pastika tiada kesilapan semasa menjawab terutama 'silly mistake' (yg aku slalu buat)...last sekali doakan aku berjaya jugak..aku pun mendoakan agar korang semua berjaya...


buat bonda dan ayahanda tercinta,doakan kejayaan anakanda dalam setiap bidang yang diceburi...doakan anakanda mendapat keputusan yang dapat membanggakan...doakan juga dapat bertemu jodoh...hehe..gatal pulak...


perancangan utk sem depan....ape ek??rasenye nk join jugak mana2 aktiviti anjuran pihak UPSI seperti SRM,SRN dan persatuan2 lain..harap2 khidmat aku sepanjang sem ni dihargai dan pengalaman aku sepanjang aku join aktiviti di KHAR dapat aku aplikasikan di tempat lain walaupun aku tidak lagi berkhidmat di KHAR...thanx 2 KHAR sebab buat byk aktiviti sampai aku dapat belajar berorganisasi..perancangan nak join persatuan matematik pulak..harap2 diterima...
bersemangat utk teruskan hidup sebagai pelajar semester 3..sedar xsedar dah hampir setahun aku kat sini...semoga pengalaman berharga kekal dalam ingatan aku...


lagu ni aku sediakan khas utk halwa telinga korang...




ok la...semoga berjaya sekali lagi ye kawan2...jumpe lagi sem depan....
Assalamualaikum.....

Wednesday, April 13, 2011

special EntRy...just for Kak Aisyah...

Assalamualikum.....


kabare??waras ka??hehehe....
hari ni sebenarnye xtau la nk cter ape...cume tergerak utk mengupdate blog aku ni..agak lame jugak xupdate blog kan...mungkin dlm mase beberapa hari ni aku terleka dengan kesibukan duniawi..walaupun begitu, akhirat tetap tidak aku lupakan...chewah..ayat nak manis je kan..yela..bukan ape..aku pun da bese cakap walaupun kite sibuk di dunia, jgn lupe pada hari yg akan menanti kite...emmm...entry aku kali ni special untuk Kak Aisyah..
sape Kak Aisyah tu??haa..ni la yg aku nk citer..


Kak Aisyah....seorang hamba Allah..name diberi Puteri Nur Aisyah binti Megat Muhammad Hatim...ramai org tanye kenape Puteri??keturunan raja ke??xla..mak suke filem dulu2...eh, ni da jd dialog citer PUTERI..
sori ye Kak Aisyah..gurau je...emm....aku pn xtau detail sgt tenteng kehidupan Kak Aisyah dari kecil...tapi aku nak citer sejak aku kenal Kak Aisyah ni...kalo nk kate orgnye senang mata memandang..aku kenal kak aisyah ni dari aku join biro blok..kak aisyah merupakan ketua blok 3...sejak aku kenal die memang xpernah nampak die marah...rasenye beliau seorang yg penyabar..huhu...kak aisyah sangat caring dengan rexco2...selalu tanye khabar n bagi kami mknn...kak aisyah ni pandai masak taw...beruntung suami die nnti..huhu..moga kak aisyah cepat bertemu jodoh...selalu jugak aku citer masalah aku kat kak aisyah...slalu jugak kak aisyah citer pasal masalah die...senang citer kami ni selalu share problem n gosip2 gitu..besela, dlm hidup ni bukan semua org nk denga citer masalah kite...ramai org nk kite bantu masalah die..memang da bese dengar masalah org pun..huhu..lagipun kak aisyah ni sporting sangat...aku pun xde nk simpan ape2 dari die..memang xdpt nk lari la...mesti die dapat tau..huhu...


tapi,kak aisyah jangan la sedih ye..mmg bukan rezeki saye utk pegang amanah tu...mungkin lebih ramai yg lebih layak n berkaliber dari saye...mungkin rezeki saye kat tempat lain..tapi sepanjang kenal dunia kolej ni saye dapat banyak pengalaman..pengalaman ni lebih berharga dari jawatan tu kan??kite hanya merancang, Allah juga merancang..tapi Allah juga yang menentukan segalanya...so, xde ape yg perlu disedihkan...terima seadanya ape yg telah tertulis dalam suratan takdir..alamak..ter'touching' pulak..hehe...senang citer jgn sedih2 ye..kite kan sentiasa hepi..huk3...
jgn sedih2 ye...

hepi selalu....




so, utk kak aisyah saye ucap terima kasih banyak2 sebab byk support saye dari saye xtau ape2 sampai la saye menjalankan tugas terakhir sebagai rexco blok kediaman....harap2 sidang depan biro blok akan lebih mantap!...


sampai sini je aku dapat story...huhu..len kali jumpe lagi..
Assalamualaikum....

Saturday, April 9, 2011

DafTar kUrsuS...

assalamualaikum...


Alhamdulillah...
akhirnya aku selesai menjalankan kewajipan untuk mendaftar kursus bagi semester 3...
nampaknye tidak lagi berlaku masalah macam semester lepas..syukur sebab dapat add sume subjek tanpa masalah...semua mengikut apa yg telah aku rencanakan....






berikut adalah senarai subjek aku untuk semester depan...


> SMQ3013 - programming language for numerical computing - group A
> SMQ3023 - numerical method - group A
> SMQ3033 - technology in mathematical science - group A
> SMN3033 - multivariable calculus - group A
> KPP3014 - pengajaran dan perkembangan pelajar - group I
> CUG2021 - briged bomba dan penyelamat - group A


tu je..sebenarnye nak add lg 1 sbjek tp kne jmpe bahagian akademik pulak..rasenye kalo dapt nanti aku bagitau k..
ape2 hal memang aku rase lega sangat2 sebab da dapat add semua subjek..


ok..jmpe lagi..
Assalamualaikum...

Friday, April 8, 2011

Lawak2....

Assalamualaikum....


jmpe lagi ye kawan2....
kalo semalam aku bagi fakta2..kali aku nak korg gelak dengan citer ni pulak..hehehe...


yelaa....sekarang ni kite kan sedang sibuk menghadapi macam2..kalo siswa siswi akan menghadapi final..kalo yg kerja 2 mseti byk kerja nk kene siapkan..untuk menghilangkan sedikit serabut kepala...meh la bace citer ni...


Telefon pertama
Penelefon (X) : Helloooo…. Apakah ini kediaman En Harun Salim Bachik..??
Bibik (Y) : Maaf Salah nombor..ini kediaman keluarga Tuan Syed Mahmud…

Telefon ke -2
Penelefon (X) : Helloooo……Apakah ini kediaman En Harun Salim Bachik..??
Bibik (Y) : Maaf, salah dail ni, encik..!! ini kediaman keluarga Tuan Syed Mahmud. (jawabnya kesal)

Telefon ke -3
Penelefon (X) : Helloooo….
Bibik (Y) : Eeeh..Lagi2 kamu!!.. Awas ya!! Walau saya cuma pembantu, tapi saya bisa laporin kamu ke polisi..!! (marah sangat dah ni!)
Penelefon (X) : Apakah ini kediaman keluarga Tuan Syed Mahmud..??
Bibik (Y) : Aduuuh.. maaf2 yaaa…, tadi soalnya ada beberapa kali salah sambung. Mau cari siapa tuan.??
Penelefon (X) : Harun Salim Bachik….
Bibik (Y) : ??!!@#@$!! (sambil usap2 dada)

Telefon ke -4
Penelefon (X) : Helloooo…..
Bibik (Y) : Kurang ajaaar..!!! Kamu punya nyawanya berapa hah!!!
Penelefon (X) : Saya Syed Mahmud…..
Bibik (Y) : Aduh..!!! Maaf tuan! sorry sekali, tadi ada orang gila telpon! ada perintah apa tuan.??
Penelefon (X) : Segera panggil En Harun Salim Bachik..!!
Bibik (Y) : Hah..!…. (pengsan)

Selepas 10 minit kemudian setelah tersedar dari pengsan,

Telefon ke -5
Penelefon (Z) : Hallooooo….. (suara berbeza berbanding panggilan2 terdahulu)
Bibik (Y) : (Oh ini suaranya lain…). Mau cari siapa tuan..??
Penelefon (Z) : Ini kediaman keluarga Tuan Syed Mahmud??
Bibik (Y) : Iya betul….
Penelefon (Z) : Saya Harun Salim Bachik… , tadi ada orang cari saya???
Bibik (Y) : ??@#$%^??… (terkejang!)






agak2 lagi serabut x kepala??hehehe...e2 je aku nk kongsi kat korg...


assalamualaikum....

Thursday, April 7, 2011

tahukah anda???

assalamualaikum....

fakta menarik...



tahukah anda bahawa kita xboleh menyentuh telinga kita dengan siku.??

tahukan anda, apabila membaca statement di atas, semua org mencuba menyentuh telinga menggunakan siku??

tahukah anda yg manusia xboleh menyentuh semua gigi dengan menggunakan lidah??

tahukah anda org yg bace statement di atas mencuba untuk menyentuh gigi dengan lidah??

tahukah anda yg sebenarnya fakta tu tipu je...

tahukah anda bahawa sesiapa yang tertipu dengan fakta diatas akan cuba menipu org lain pulak??

hehe..gurau je..sekarang ni kite kene happy2 je..so senyum n gelak itu indah..cube tengok pak cik ni...

senyum je walaupun..ehem2...xbek kutuk org taw..k la..yg penting kawan2 kene selalu senyum k...
assalamualaikum...

Wednesday, April 6, 2011

Biasa....

Assalamualaikum....




hari ni aku de citer cket..kali ni bukanla citer yg benar sebab citer ni aku ambik dari lecturer aku...
ok citer die cmni....


satu masa dahulu lahir seorang pemuda bernama mat biasa yg lahir pada tahun 1955 dari keluarga biasa di tempat yg biasa...mat biasa membesar dlm keadaan biasa dan menjalani kehidupan yg biasa...dia bersekolah rendah di seklah yg biasa seperti biasa...
sewaktu umur mat biasa mencecah 15 tahun, dia dikatakan meniggal dunia...di nisannya tertulis "Mat Biasa lahir pada 1955 meniggal pada 1970...


mat biasa terus menjalani kehidupan seperti biasa di sekolah yg biasa...dia menamatkan sekolah dengan keputusan yg biasa, bekerja sebagai buruh yg biasa dan akhirnya berkahwin dengan org biasa...Mat biasa akhirnya dikebumikan pada 2006..di batu nisan tertulis "mat biasa lahir pada 1955, meninggal pada 1970 dan dikebumikan pada tahun 2006...


ok..korg mesti pelik dengan citer aku...tapi citer ni agak berbeza sikit dengan ape yg lecturer aku bagi...aku igt cket2 je n nk share ngan korg...sebenarnye ade pengajaran dari citer ni..
ape yg kite perlukan dalam hidup ni ialah matlamat...kalau xde matlamat, maka kita akan dianggap mati...sebab tu Mat Biasa dikatakan mati semasa umur 15 (umur matang) sebab dia menjalani kehidupan yg terlalu biasa (maksudnye xde matlamat)...sebab tu aku cakap yg kite ni perlukan matlamat untuk hidup..contohnya matlamat kite untuk mencari keredaan Allah, maka kite perlu sentiasa mendekatkan diri kepada Allah supaya kite ni terhalang dari melakukan segala larangan Allah...dapat nampak kat situ kan??
sebab tu bile nk melakukan sesuatu jangan buat semberono je (mksudnye sembarangan)...perlu tetapkan ape yg kite nak...setiap perbuatan perlu disusuli dengan usaha yg berpanjangan..setelah berusaha, barulah kite perlu berdoa dan bertawakal kpd Allah tuhan yg menentukan segalanya...



Amboi,pandai En. Yang Benar bagi motivasi ye...ni sekadar perkongsian..sebab aku pun byk lagi yg perlu diperbaiki..sebagai khalifah Allah di muka bumi ini, kite harus menyampaikan ilmu yg seluas lautan...
ok la...aku rase sampai sini je kot untuk entry kali ni..sampai jumpe lagi di lain entry...
Assalamualaikum....

Anugerah....

Assalamualaikum....


pukul 4 pagi..tapi masih x ngantuk lagi...ape nak jadi la aku ni...
rileks la..esok bkn ade kelas pun...huhu..


kawan2 jgn tiru aku pulak...sebenarnye xbagus tido lambat2 taw...
ok..stop sampai sini intro aku..xnk panjang2 sebab x ade orang pun nak bace intro panjang berjela..


berbalik pada tajuk entry aku kali ni, aku cume nak cerite sikit la pasal ape yang berlaku minggu ni..
terus masuk tajuk pun xbest jugak kan..sebelum tu aku nak citer sikit pasal minggu lepas..
minggu lepas aku dengan team citra budaya KHAR dijemput buat persembahan untuk Anugerah Kolej2 Kediaman di DePalma (xreti nak eja..hehehe..) kat Ampang...kat situ ade la anugerah untuk kolej2 kediaman dan JMK2,felo2 dan staff2 yang telah berkhidmat untuk kolej kesayangan semua..hehehe...
emmm..aku kat situ buat persembahan..tapi sambil menyelam minum air la kan..dapat makan sekali..sangat sedap makanan kat situ..agak menyelerakan tekak aku sebab memang perut pun dah lapar...kite yang kurang berada ni memang jarang dapat makan kat hotel kan...so, bile dapat peluang macam ni memang bersyukur sangat2..selang masa penyampaian anugerah kpd kolej,ade skali cabutan bertuah...memang nasib aku baik sangat hari tu,terkena pulak nombor yang aku dapat...206..memang nombor bertuah la malam 2...dapat hamper besar pulak 2..sape2 rase nak share boleh la datang bilik aku...
rase malam tu jadi malam yang indah walaupun sangat penat...ni ade sedikit gambar yang aku dapat...
muke da macam zombie pulak..huhu


ewah2...


seterusnya berbalik pada cerita asal aku, hari isnin lepas, kat kolej yang tercinta ni ade program AIM'11
korang jangan salah faham pulak ye..AIM'11 ni bukan Anugerah Industri Muzik, tapi singkatan  untuk Anugerah Inspirasi Mahasiswa 2011...tujuan program ni diadakan untuk memberi penghargaan kepada semua yang telah menabur jasa dan menyemaikan budi kepada Khar yang tercinta...penghargaan diberi sepenuhnya kepada pengetua kolej,felo2,staf2,pembantu2 felo,JMK2 dan rexco2 yang terbaik...kami memang sayang kat akak2 dan abang2 JMK terutamanya kepada Exco blok kediaman bertiga...Abg Atau,Kak Aisyah dan Kak Rina yang banyak beri tunjuk ajar kat aku yang baru setahun jagung kat UPSI ni..thanx so much..love u all...
aku juga rasa sangat terharu sebab dipilih jadi rexco terbaik untuk blok 2...xsangke jugak sebab aku fikir ade orang yang lebih layak dari aku..thanx kat Abg Atau..rase terharu sangat..
dan Alhamdulillah semua berjalan lancar malam 2..walaupun masih terdapat cacat cela lagi sebab kami pun baru 1st time handle program sendiri..masih dibawah penyeliaan JMK tapi aku sendiri dapat banyak belajar dari kesilapan sendiri dan orang lain...harap2 program2 lepas ni akan lebih mantap dari sebelumnya..perlu ambil iktibar dari setiap kejadian...ok laa...cakap banyak pun xgune kalo xde bukti...tengok la pic yang aku sempat snap...xbanyak tapi boleh la wat cuci mata je...enjoy...



Kak Aisyah...
Abang Atau

bersama abang atau

macam adik beradik x??

biro blok 2 ft. kak Aisyah...


dengan Mak Wan & Abg Fakri

tibe2 ade Kak Aisyah lagi..hehe

Biro blok kediaman 2 & 3

tukar pose la plak...

Ayunye....
sekian untuk entry kali ni...jumpa lagi ye kawan2.....

Sunday, April 3, 2011

sayang semua....

Assalamualaikum....


rsenya lame jugak aku xupdate blog ni..jnji mse awal2 berkecimpung dalam dunia blogging ni nak update setiap minggu sekurang2nye sekali..huhu..nmpknye kesibukan duniawi agak menghalang aku nk berblogging ni..
lme jugak xberblogwalking ke blog kwn2 aku..tengok2 je da berlambak entry yg aku tertinggal..siap yg ade citer pasal aku lagi..hehehe...


emmm...hari ni aku nk cter pasal ape ek??sebenarnye byk sgt story nk citer...tapi sekarang ni byk lagi bukti2 citer aku xdapat lagi..almaklumlah..orang yg kurang berada memang la camni...agak keberatan jugak nk beli sebuah kamera...huhu..bukan ape..nk beli barang mahal2 ni kene pikir banyak kali...kalau x nnti akan menyesal dikemudian hari..tapi bile pikir2 balik agak penting jugak kamera tu..untuk bukti kat korang jugak kan..yelaa..kalo xde bukti cmne korang nk caye citer aku..xde la nme blog ni segalanya yang benar kan?? hehehe....InsyaAllah bile ade rezeki nanti aku beli jugak kamera 2...huhuhu...


emmm...berbalik pd tajuk entry aku ni...aku nk cakap yg aku sayang semua..huhu..
sape 2??hehe..ade laa...yg pertama sekali mestilah tuhan yang satu..Allah yg maha Esa..yg kedua, junjungan besar nabi Muhammad S.A.W...yg ketiga ayah dan bonda yg tercinta..yg keempat saudara2 ku yg dikasihi...
yg keenam sahabat2 baik yg disayangi..yg ketujuh, sahabat2 yg mengenali diriku,x kisahla yg suke kt aku ke yg xsuke kt aku ke..2 belakang citer..yg penting xde la yg aku xsuke smpai timbul perasaan benci..memang adat manusia ade perasaan cm2..sbb sesetengah perangai org yg kite kenal ade yg kite xsuke..so,tepuk dada tanya iman..huhuhu..mesti korg tertanya2 kenapa aku ade nmbr yg tertinggal....harap je bakal cikgu math..tp mengira pn fail..hehehe..bukan la..aku saje reserve nmbr yg kelima 2 untuk ehem2..sape ehem2??ntah la.. sekarang ni masih mencari lagi..sape2 nk jadi calon boleh la ambil borang ye..apply cepat2 ye..sekarang ni da ade rmai yg apply..hehe..gurau je..masih lagi status menunggu calon yg bakal ditemuduga..aku pn akan ditemuduga juga nanti oleh "bakal" mertua n tok kadi..hehehe...merepek pulak aku...awal lagi nk pikir hal2 mcm ni..ape yg penting sekarang perlu menuntut ilmu lebih byk lagi...kate nk mendidik anak bangsa..huhuhu...
ok la...kesimpulannye...korang patut rasa bersyukur sebab ade yg menyayangi korang..orangnye mestilah yang benar...hehehe...
Assaalmualaikum....